Una vella fusteria entre mitgeres transformada en un habitatge que s’obre a un gran pati a través d’una façana vegetal.
El cos principal d’una antiga fusteria, amb doble alçada, dóna accés al solar des del carrer, alhora que comunica amb un cos longitudinal d’una planta i amb un gran pati que havia estat utilitzat per a la cria d’animals.
En la rehabilitació es vol conservar el caràcter de les construccions originals i la seva relació amb el pati.
El volum d’accés a la casa, on es troben l’aparcament i el vestíbul, conserva i recupera les parets de pedra i el sostre de canyissos, i esdevé un filtre entre el carrer i l’habitatge. A través d’una franja de serveis (cuina, bany i rebost), s’accedeix a l’habitatge i a l’estudi en planta primera. En el cos longitudinal, els espais que donen al pati i que alhora gaudeixen de la millor orientació, se succeeixen des de l’àmbit més públic al més privat.
La solució adoptada envolta la pell de l’habitatge amb aïllament tèrmic continu, protegint-lo alhora amb una cambra d’aire. La coberta ventilada veu la seva continuïtat en la façana vegetal proposada: el tancament es recobreix amb un entramat de cables tensats que deixa la cambra d’aire necessària i pel qual s’emparra l’heura parthenocissus quinquefolia (vinya verge). Aquesta dóna ombra durant l’estiu i a l’hivern, per ser de fulla caduca, deixa que el sol escalfi la façana.
situació: Benissanet, Ribera d’Ebre data: 2006
arquitectura tècnica: Espai3 Girona, Josep M. Descarrega càlcul d’estructura: OMA eficiènciaenergètica: Efiener Enginyeria SLP empresa constructora: Germans Clua CB fotografia: Julio Ungidos