En aquest habitatge entre mitgeres el desnivell del solar esdevé l’estratègia de projecte: l’escala actua com a distribuïdor d’una seqüència d’usos a diferents nivells aconseguint l’assolellament i l’obertura de visuals en tots els espais.
Ens trobem amb un solar de petites dimensions, amb un desnivell en la part central de 2,70m respecte el carrer.
Es parteix d’un pressupost ajustat que porta a la utilització de sistemes constructius tradicionals, i a una estètica industrial basada en la honestedat dels materials.
El projecte es desenvolupa a partir de la secció per tal d’integrar el desnivell del solar. En la part central i més fosca de l’edifici s’ubica el nucli de serveis de l’habitatge i el nucli de comunicacions verticals (l’escala, amb previsió d’espai per ascensor).
El trencament de la planta estructura el projecte: el programa es reparteix en plantes decalades en dos nivells, de manera que cada tram d’escala puja mitja planta, i cada mitja planta alberga un ús. D’aquesta forma, s’estableix una relació transversal de visuals que permet que se succeeixin els usos amb fluïdesa, però mantenint la independència entre ells.
La zona de dia s’obre a les vistes sobre el barranc de Nolla, captant el màxim de llum natural i assolellament gràcies al treball en secció, i la zona de nit s’associa a la façana sud, atorgant privacitat a les estances diürnes respecte el carrer estret del nucli antic. La planta baixa es tracta com un sòcol unitari d’un únic material, que integra l’accés a l’habitatge i la porta del garatge.
Les obertures a la façana del carrer mantenen les proporcions pròpies del casc antic. En canvi, la façana que dóna al barranc, disposa d’unes obertures més grans per tal d’aprofitar al màxim l’entrada de llum de nord i obrir els espais a les bones vistes de la parcel·la.
situació: Móra la Nova, Tarragona data: 2009
arquitectura tècnica: Maria Teresa Ayuda Viñals, Daniel Cordobés càlcul d’estructures: Juan Carlos Bueno càlcul d’instal·lacions: Eco-Enginy fotografia: Julio Ungidos