Quan ens vam posar a treballar en el projecte de Can Tomeu, una de les prioritats va ser aplicar criteris d’eficiència energètica, no només pel que fa al funcionament de la casa, sinó també en totes les fases del projecte. En aquest sentit, una de les decisions més importants va ser la de fer una casa amb estructura de fusta.
A UDEU treballem sovint amb la fusta, així que no ens venia de nou. A més ja teníem experiència amb el sistema de panells de fusta contralaminada (CLT) que és el que estàvem valorant. Tanmateix no va ser una decisió immediata: juntament amb els clients vam analitzar els pros i els contres d’aquest material respecte la construcció tradicional.
Tot i ser un material propi de la construcció tradicional, la fusta ofereix noves aplicacions. Sistemes constructius molt consolidats al nord d’Europa es van incorporant poc a poc a la nostra indústria.
Per una banda, els panells CLT encaixaven amb la nostra idea de construcció eficient, per ser un sistema preindustrialitzat que treballa amb un material sostenible. D’altra banda, els dubtes que genera el desconeixement del sistema i l’increment de preu que suposa el fet que l’oferta encara sigui limitada, van fer que hi hagués certes reticències.
Però els clients estaven força engrescats amb la fusta contralaminada, i amb tots els avantatges que suposa la construcció en sec: precisió en el disseny i en la producció, control econòmic, reducció dels temps de posada en obra i fidelitat del resultat amb el projecte.
El tipus d’estructura que s’utilitzarà s’ha de tenir clar des de la fase inicial del projecte, perquè la geometria i la volumetria de la construcció siguin conseqüents amb el sistema escollit. En aquest cas vam tornar a treballar conjuntament amb Egoin, una de les poques empreses que produeix CLT a l’estat espanyol.
Els panells de CLT es fabriquen a partir de làmines de fusta encolades amb la direcció de les vetes girada a 90 graus alternativament, per tal d’augmentar la seva resistència i fer-los més homogenis. El producte que surt de fàbrica és un element bidimensional que té la mida, forma i obertures segons les demandes de cada projecte, i que resol tant les parts de tancament i suport vertical (murs i façanes) com les horitzontals (forjats i cobertes).
Els plànols semblen trets d’un catàleg d’Ikea, els panells estan numerats i arriben a l’obra ordenats segons el procés de muntatge, de manera que la posada en obra es converteix en un treball en sec i relativament ràpid, però de molta precisió.
Aquesta és una de les opcions que ens permet avançar en l’evolució de la construcció tradicional (artesania) vers una construcció més tecnològica.
Aquest és un projecte realment interessant i està molt ben documentat. Agraïm la feina ben feta i l’abundància d’informació útil que oferiu. És un recurs molt valuós
Moltes gràcies!