Rehabilitació d’un mas, recuperant-ne el volum original i reconstruint un record de la infància del propietari: la terrassa en planta primera on jugava de petit.
L’entorn del Mas de Manou, un reducte d’arqueologia industrial a Móra la Nova, conserva les instal·lacions de l’antiga bòbila de Ceràmica Llauradó.
Josep Llauradó i Joan Ardévol, cosins germans, van començar l’activitat amb un forn àrab al Mas de la Coixa, l’any 1914. Aviat van aparaular una finca propera i l’any 1923 van comprar el Mas de Manou, al costat del qual es va aixecar la bòbila. Cap als anys quaranta, els fills es van dividir les propietats: un es va quedar les finques i l’altre la bòbila. El mas el van segregar en dues parts iguals. El cos original de la masia va ser ampliat en diferents moments de la seva història.
L’objectiu del projecte és recuperar la percepció del volum original del mas i de les ampliacions consolidades com a parts de l’habitatge.
Per recuperar la terrassa en planta primera, es proposa una estructura lleugera definint una galeria en planta baixa, que faci de porxo en planta soterrani, a nivell del pati. Aquesta construcció, protegeix la façana sud-oest del sol, generant uns espais d’ombra que poden ser habitats.
Els murs de tàpia recuperats i el morter de calç pintat de blauet de les galeries conviuen amb la ceràmica que s’incorpora al projecte en record de l’antiga bòbila.
situació: Móra la Nova, Ribera d’Ebredata: 2017
arquitectura tècnica: Daniel Cordobés, Joan Rodríguez càlcul d’estructura: Toni Casas constructora: Albert Rovira