Aquest estiu, a finals d’agost i durant un parell de dies, el càmping Can Coromines de Maià de Montcal va ser casa nostra.
Vam conèixer a la Sally i al Marc, i al seu fill, el Nash, que s’hi estava de vacances, una gent encantadora que et fan sentir com a casa. A banda de l’ambient familiar i les excel·lents pizzes de la Sally, ens va cridar especialment l’atenció la vegetació que estructurava les parcel·les del càmping: per la varietat d’espècies i la seva disposició estratègica, jerarquitzant els diferents usos i espais.
Al costat de l’edifici principal del càmping, una masia del segle XV situada al mig del camp, hi havia una zona d’ombra proporcionada per una vinya verge o Parthenocissus quinquefolia (del grec parthénos, verge i del llatí cissus, enfiladissa; quinquefolia, de fulles formades per cinc folíols). Aquest arbust, de la família de les vitàcies, vira cap a colors vermellosos intensos quan comença la tardor, just abans de perdre les fulles. En pèrgoles amb sostre vegetal és preferible utilitzar espècies enfiladisses de fulla caduca, ja que a l’hivern deixen passar la llum del sol (en aquest enllaç trobareu apunts interessants sobre les plantes enfiladisses).
El passat cap de setmana vam tornar a Can Coromines, i el setembre havia transformat la vinya verge…
Cal dir que la vinya verge no és una espècie autòctona, és originària d’Amèrica del Nord, Canadà i Mèxic. Se la considera una espècie exòtica invasora perquè competeix amb altres espècies per l’espai i la llum, i les acaba dominant per la seva elevada capacitat de creixement. Però és tan maca…!
Quan vam decidir fer les fotos va començar a ploure però l’espectacle encara diries que millorava.
Cada cop plovia més, i mentre la Sally ens preparava un festival de pizzes, vam continuar fent fotos des de l’interior. I va ser en aquest moment que vam fixar-nos en les làmpades…
Són embuts!!! Embuts de plàstic amb bombetes fluorescents de llum càlida a l’interior, segons el Marc, més barates que a l’Ikea!
I el resultat no es pot millorar…
Parthenocissus quinquefolia
També coneguda com Parra Verge, Vinya verge i Enfiladissa de Virgínia, és una planta de la família de les vitàcies (vitaceae) nadiva de l’est i centre d’Estats Units, sud-est de Canadà i est de Mèxic.
És una planta llenyosa enfiladissa de fulles caduques, amb nombrosos circells que en els seus extrems compten amb petits discos adhesius. Les fulles són alternes, compostes i estan formades per 5 folíols peciolats, de contorn el·líptic o obovats i marge serrat. Flors disposades en panícules oposades a les fulles, molt petites, de pètals verds. Els fruits són petites baies de no més de 6 mm, de color blavós fosc tendint a negre. Aquests són tòxics pel seu contingut en àcid oxàlic encara que no és probable el seu consum pel seu mal sabor.
És una planta d’ús ornamental. Igual que la Parthenocissus tricuspidata les seves fulles passen del verd fosc a l’estiu a un intens color vermell a la tardor fins que es desprenen de les branques a mesura que aquesta avança.
ei! al final hi vau anar!!!…ha que s’hi estava molt agust?
Hi vam anar i ja hi hem tornat!!!